Vara uthållig i extrem hetta

Att vistas utomhus i gassande sol kan vara jobbigt för många svenska. Vi är inte vana vid den extrema hettan som kan finnas i många andra länder, utan är uppvuxna i ett mildare klimat. Vad är då viktigt för oss att tänka på när vi åker till länder med mycket varmare klimat än Sverige? Det är mycket man måste tänka på för att kunna vara ens i närheten av lika uthållig.

Det första man brukar tänka på är att dricka mycket vatten. I varmare väder svettas vi mycket mer och behöver därför också dricka bättre än vad vi är vana vid. Gör vi inte det riskerar vi att svimma väldigt fort, och det är någonting man inte vill uppleva. Köp även vätskeersättning för att fylla på kroppen lite extra och vara säker på att man inte blir uttorkad. Efter vatten är även salt mycket viktigt. När vi svettas tappar vi även en stor del av kroppens naturliga salter, så att äta någonting salt ibland är också bra. Saltet i kroppen hjälper oss att hålla ett jämnt blodtryck, så det är extra viktigt för att inte bli yr av hettan.

Till sist spelar faktiskt dina kläder även stor roll. Alla förstår nog att man tar på sig sommarkläder, men en vit tröja gör dig inte lika svettig som en svart vilket vissa kan glömma. Materialet på dina kläder spelar också in. Använd plagg med tunt, gärna lite fladdrigt tyg för att inte stänga in kroppen allt för mycket när temperaturerna går upp.