Hur håller jag motivationen uppe?

Att bli motiverad och inspirerad är inte riktigt samman sak. Det kan vara enkelt att bli inspirerad, men det kan vara svårt att bli motiverad. Framförallt om det gäller att bli motiverad till att göra något under en längre tid. Ta träning som ett exempel, många känner sig sjukt peppade de första veckorna men efter ett tag så tryter motivationen. Eller med städning, så kanske du lovar dig själv att städa tre gånger i veckan och lyckas hålla det ett tag, men sen efter ett tag blir det bara städ en gång varannan vecka.

Saker som vi själva behöver ta aktiva val till att göra, som man kanske inte heller tycker är jätteroligt, kan vara jobbigt. Så hur ska du då egentligen göra för att hålla motivationen uppe under längre perioder? Ett givet svar är att tänka på varför du gör det du gör. Varför tränar du? Varför städar du? Men ibland räcker inte det svaret till – speciellt inte om det kommer något roligare emellan.

Påminn dig själv om syftet

En sak som många upplever motiverar dem är att de blir påminda om varför man gör en viss sak, alltså vad som är syftet med det. Om detta är något som funkar för dig kan du till exempel sätta upp en abstrakt poster hemma som påminner dig om varför du tränar, städar eller vad du nu än behöver bli motiverad till. Du kan också ha små lappar i väskan, sätta upp post-it-lappar på spegeln, eller ha ett mål som varje dag påminner dig om att du närmar dig det.

Att bli motiverad är egentligen också ett aktivt val. Vissa dagar kanske allting känns tungt och jobbigt, och då får det vara så. Men du kan fortfarande välja om det ska motivera dig eller inte, och främst hur nästa dag kommer att bli. Påminn dig själv om varför du gör någonting och om det inte är tillräckligt kanske du ska tänka om och försöka bli motiverad av något annat.